Δείτε Επίσης:
Αρχική » Αρθρογραφία για τον Δ. Αθηναίων » Άρθρα του Ν. Ψαρόπουλου » Δήμος Αθηναίων: Πληθωρική, Ανθρωπιστική δράση

Δήμος Αθηναίων: Πληθωρική, Ανθρωπιστική δράση

Ο Δήμος Αθηναίων στις μέρες μας προσφέρει σε ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας από διάφορες χώρες του κόσμου που συρρέουν στην χώρα μας μια πληθωρική, ανθρωπιστική δραστηριότητα με διάφορα προγράμματα μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν:

  • Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το οποίο αφορά τόσο όσους αιτούνται άσυλο (Asylum seekers) όσο και τους υποψήφιους για μετεγκατάσταση από τη χώρα (Relocation scheme).  Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αθηναίων με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, η οποία υποστηρίζει την επιχειρησιακή λειτουργία του,  υλοποιεί ένα έργο για τις ανωτέρω ομάδες υπό τη μορφή ενοικιαζόμενης στέγης. Ο δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει την κάλυψη 1.200 θέσεων υποδοχής μισθώνοντας 200 διαμερίσματα για το τρέχον έτος 2016.
  • Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (Άρ. 78, Ν. 3852/2010) το οποίο λειτουργεί σαν συμβουλευτικό όργανο του δήμου, για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Έργο του Συμβουλίου είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες υπηρεσίες ή την δημοτική αρχή. Επίσης, το έργο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών περιλαμβάνει την υποβολή εισηγήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών-ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις Δημοτικές Υπηρεσίες- καθώς και η διοργάνωση, σε συνεργασία με το Δήμο, εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.
  • Η Διεύθυνση Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων, η οποία περιλαμβάνει Τμήματα Διοικητικής Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών,  Γραμματείας & Αρχείου καθώς και Κοινωνικής Μέριμνας Αλλοδαπών για την παροχή ποιοτικής εξυπηρέτησης στους αλλοδαπούς συνανθρώπους μας.
  • Τα προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας τα οποία διοργανώνονται σε τακτική βάση και απευθύνονται σε ενήλικες μετανάστες.
  • Τα προγράμματα εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων Η/Υ τα οποία, εκτός από ανέργους, απευθύνεται και σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην χώρα μας.
  • Τα προγράμματα υποδοχής παιδιών από άλλες χώρες σε ποσοστό 25% του συνόλου, στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων.
  • Τα ξενόγλωσσα προγράμματα, σε δέκα γλώσσες, του Δημοτικού Σταθμού “Αθήνα 9.84” που μεταδίδονται ολόκληρο το 24ωρο, στη διεύθυνση www.air1044fm.gr

Όσο και αν όλοι μας είμαστε επιρρεπής στην ανάδειξη ή στην προβολή αδυναμιών που είναι απόλυτα φυσικό να υπάρχουν σε όσους εργάζονται σκληρά, ας κάνουμε μια μικρή παρένθεση για να αναλογιστούμε την πληθωρική ανθρωπιστική δράση του Δήμου Αθηναίων στις δύσκολες μέρες που όλοι μας ζούμε.

Σχετικά Νίκος Ψαρόπουλος

Ο Νίκος Ψαρόπουλος γεννήθηκε στην Καλλιθέα, Πτυχιούχος της Ανώτερης Σχολής του Πολεμικού Ναυτικού. Υπηρέτησε στα αντιτορπιλικά ΛΕΩΝ, ΒΕΛΟΣ, ΚΑΝΑΡΗΣ και ΣΦΕΝΔΟΝΗ και στη συνέχεια στο Πολεμικό Νοσοκομείο Κρήτης και Σαλαμίνας. Την δεκαετία του ‘80 υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας των Αρχηγών ΓΕΝ. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Πλοιάρχου υπηρετώντας ως προσωπάρχης (Γ.Ε.) στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Είναι Μέλος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και Μέλος του Γραφείου Πρόνοιας Αποστράτων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Ως Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ (Global Action Now International) λαμβάνει δράση σε πολλές δραστηριότητες φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Τέλος ως τιμητής των ελληνικών παραδόσεων είναι μέλος και λαμβάνει δράση στους συλλόγους Ένωσης Σπετσιωτών και Ένωσης Κωσταντινουπολιτών.