Δείτε Επίσης:
Αρχική » Αρθρογραφία για τον Δ. Αθηναίων » Άρθρα του Ν. Ψαρόπουλου » Η Μεγάλη Αγωνιά των Κατοίκων της Αθήνας για το Πεδίο του Άρεως

Η Μεγάλη Αγωνιά των Κατοίκων της Αθήνας για το Πεδίο του Άρεως

Ώρα 12 το μεσημέρι, Πεδίο του Άρεως, στο κέντρο της Αθήνας. Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής και οι περαστικοί έχουν μάθει πλέον να παρακάμπτουν την κεντρική είσοδο του άλσους, πίσω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου, λόγω της συγκέντρωσης ναρκομανών που έχει μετατρέψει τον χώρο σε μόνιμο τόπο χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών σε δημόσια θέα ολόκληρο το 24ωρο.

Προτιμούν την είσοδο από την οδό Μαυροματαίων η οποία όμως έχει καταληφθεί πλέον από εκατοντάδες δυστυχισμένους ανθρώπους που συρρέουν ασταμάτητα στην Ελλάδα από κάθε γωνιά της γης. Δεξιά και αριστερά παράτυποι μετανάστες, κυρίως νέοι και πολλά παιδιά, που στο πλησίασμα τους νοιώθεις έντονη την μυρωδιά της βρώμας, βρίσκονται ξαπλωμένοι στο γρασίδι ή στους παρακείμενους χώρους μαζί με τα υπάρχοντά τους. Το Πεδίο του Άρεως έχει μετατραπεί σε υπαίθριο σπίτι τους.

Αν όμως δοκιμάσετε να πλησιάσετε το Πεδίο του Άρεως μόλις πέσει το σκοτάδι από οποιαδήποτε είσοδο, θα διαπιστώσετε ότι τα δύο τρίτα του χώρου είναι θεοσκότεινα εδώ και δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Όλος ο χώρος του πάρκου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι βουτηγμένος στο απόλυτο σκοτάδι προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια σε όσους τολμούν να περάσουν ke2dqw8. Ορισμένα παγκάκια, όπως αυτό από την είσοδο δίπλα στον Πανελλήνιο ή το κτίριο του πρώην αναψυκτηρίου Οικονομίδη, έχουν ξαφνικά μετατραπεί σε μόνιμο τόπο κατοικίας άστεγων παράτυπων μεταναστών.

Η έλλειψη φροντίδας του πράσινου ή του πάρκου, με τους αναποδογυρισμένους κάδους απορριμμάτων, ίσως σε μια απέλπιδα προσπάθεια εύρεσης τροφής, καθώς και η χρησιμοποίηση του για τις φυσικές ανάγκες των ανθρώπων που περιφέρονται εκεί με τις αφόρητες μυρωδιές που τις συνοδεύουν, συμπληρώνουν την εικόνα εγκατάλειψης του χώρου.

Και να σκεφτεί κανείς πως η Περιφέρεια Αττικής ξόδεψε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση του πάρκου που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008 και ολοκληρώθηκε, στο μεγαλύτερο τμήμα του, μέχρι και το 2010. Έκτοτε, στο σύνολο του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ούτε συντηρήθηκε για την στοιχειώδη διατήρηση της ανάπλασης.

Ίσως θα άξιζε τον κόπο, μερικοί από τους συνεργάτες της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου που γέμισαν προεκλογικά την Αθήνα με τις αφίσες της, να κάνουν μερικές επισκέψεις στο Πεδίον του Άρεως –το μόνο που βρίσκεται υπό την ευθύνη της- προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση, να βελτιώσουν τις αφόρητες συνθήκες που επικρατούν και να προσφέρουν στοιχειώδη βοήθεια στα «ταξικά αδέλφια» της.

Η κριτική πολλές φορές αποδεικνύεται χρήσιμη όταν συμβάλλει στην βελτίωση μιας ήδη κακής κατάστασης. Η αδιαφορία όμως που αποδεικνύει «κενές υποσχέσεις» με το καλημέρα, είναι επώδυνη για όσους θέλησαν μια αλλαγή προς το καλύτερο – και όχι φυσικά προς το χειρότερο.

Σχετικά Νίκος Ψαρόπουλος

Ο Νίκος Ψαρόπουλος γεννήθηκε στην Καλλιθέα, Πτυχιούχος της Ανώτερης Σχολής του Πολεμικού Ναυτικού. Υπηρέτησε στα αντιτορπιλικά ΛΕΩΝ, ΒΕΛΟΣ, ΚΑΝΑΡΗΣ και ΣΦΕΝΔΟΝΗ και στη συνέχεια στο Πολεμικό Νοσοκομείο Κρήτης και Σαλαμίνας. Την δεκαετία του ‘80 υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας των Αρχηγών ΓΕΝ. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Πλοιάρχου υπηρετώντας ως προσωπάρχης (Γ.Ε.) στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Είναι Μέλος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και Μέλος του Γραφείου Πρόνοιας Αποστράτων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Ως Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ (Global Action Now International) λαμβάνει δράση σε πολλές δραστηριότητες φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Τέλος ως τιμητής των ελληνικών παραδόσεων είναι μέλος και λαμβάνει δράση στους συλλόγους Ένωσης Σπετσιωτών και Ένωσης Κωσταντινουπολιτών.