Δείτε Επίσης:
Αρχική » Αρθρογραφία για την Ελλάδα » Άρθρα του Ν. Ψαρόπουλου » Οικονομικές Ιδεοληψίες Κατά της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας

Οικονομικές Ιδεοληψίες Κατά της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας

Περίμενα αρκετά για να επικοινωνήσω και πάλι μαζί σας, καθώς παρακολουθούσα κυριολεκτικά άφωνος τις εξελίξεις, οικονομικές και πολιτικές. Σήμερα θα ήθελα να θίξω ένα θέμα που εν πολλοίς αποδεικνύει την νοοτροπία που ακόμα διακατέχει μία μειοψηφία μόνον συμπολιτών μας, θέλω να πιστεύω.

Ο περίφημος υπουργός Μπαλτάς με μία μονοκονδυλιά ακύρωσε την επένδυση στο γκόλφ Αφάντου στην Ρόδο για λόγους που άπτονται με τις αρμοδιότητες του ΚΑΣ.

Μέχρι εδώ καλά, κανείς μας δεν περιμένει κάτι περισσότερο από τον ιδεοληπτικό υπουργό για θέματα που αφορούν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το αφήγημα είναι γνωστό. Ο καπιταλισμός είναι κακός, η ιδιωτική πρωτοβουλία ακόμη χειρότερη και το κράτος ξέρει καλύτερα από όλους μας για το τι είναι καλό ή κακό για μας.

Στην συζήτηση που ξέσπασε για αυτό το θέμα στο διαδίκτυο με ενδιαφέρον παρακολουθεί ο ουδέτερος παρατηρητής τη γλώσσα που χρησιμοποιούν επιστήμονες που συμφωνούν με την απόφαση. Λέξεις και εκφράσεις που από την δεκαετία του 80 και εντεύθεν πέρασαν βαθειά μέσα στο DNA των συμπολιτών μας. Ξανά ο κακός καπιταλισμός που φταίει για όλα τα ανάποδα που μας έχουν βρει , και το κακό δημόσιο χρέος που οι κακοί ξένοι τοκογλύφοι χρησιμοποιούν για να μας εκβιάσουν και λοιπά ανόητα και ανούσια. Η δε λέξη κέρδος ακόμα και σήμερα, τον 21 αιώνα, για αυτούς, είναι ανάθεμα.

Από το γκολφ (παιχνίδι που απασχολεί μόνο τους πλούσιους και μάλλον κατά τον υπουργό θα πρέπει να καταργηθεί) μέχρι τα μεγάλα ξενοδοχεία και τις ιδιωτικοποιήσεις, κάθε πρωτοβουλία και κάθε ατομική προσπάθεια είναι ανάθεμα.

Τελικά το οικονομικό πρόβλημα του τόπου δεν βρίσκεται στα οικονομικά αλλά στα γλωσσολογικά. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα. Αν δεν αλλάξουμε σαν λαός τον τρόπο που εκφραζόμαστε για τα οικονομικά θέματα δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από το τέλμα το οικονομικό που έχουμε πέσει. Για να αλλάξει ο τρόπος έκφρασης όμως θα πρέπει να τσακίσει μέσα μας η νοοτροπία αποστροφής της ιδιωτικής επιτυχίας, που θέλουμε δεν θέλουμε μεταφράζεται τελικά  σε όρους χρήματος. Αν αυτό δεν αλλάξει, δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

Η διεθνής κοινότητα, η πλειοψηφία των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για την Ελλάδα.  Έχουν αποφασίσει ερήμην μας ότι  δεν συμφωνούν με τον τρόπο που ενεργούμε και εκφραζόμαστε στα οικονομικά θέματα. Όλοι έχουν συμφωνήσει – πλην των Ελλήνων – ότι δεν υπάρχει περίπτωση στην καρδιά της πολιτισμένης Ευρώπης να υπάρχει μία χερσόνησος με ελάχιστο συγκριτικά ποσοστιαία πληθυσμό που κρατάει βαθειά ριζωμένη μέσα του μία αποτυχημένη και ξεπερασμένη ιδεολογία. Ένα βαθύ σοβιετισμό και μπολσεβικισμό που τελικά είναι ‘η θεωρείται ότι είναι, βαρίδι για το σύνολο της Ευρώπης. Αυτή την Ευρώπη βέβαια που σέρνει μαζί της τα καλά της αλλά και τα στραβά της.

Με αυτή την Ευρώπη υποτίθεται ότι η σημερινή κυβέρνησή μας διαπραγματεύεται σκληρά. Υποτίθεται, γιατί στην ουσία διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Από το υποτιθέμενο σκληρό ροκ του πρώην υπουργού Βαρουφάκη μέχρι το ήπιο διαπραγματευτικό στυλ του απόφοιτου του Ήττον, η πληγωμένη οικονομία μας πλήρωσε τους ερασιτεχνισμούς των πολιτικών της ταγών 12 δισεκατομμύρια. Αλλά φταίνε πάντα μόνο οι πολιτικοί μας? Μα βέβαια όχι. Φταίμε εμείς που τους ψηφίσαμε και τους ξανα-ψηφίσαμε και τους ψηφίσαμε ξανά για τρίτη φορά. Φταίμε γιατί παρακολουθούσαμε τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις άφωνοι. Άφωνοι και ανήμποροι παρατηρητές των καπρίτσιων μιας μειοψηφίας που τις τελευταίας δεκαετίες έκλεινε τους δρόμους, έδιωχνε επενδυτές, ρύπαινε τις πόλεις με γκράφιτι και ενοχλούσε γενικά τους πάντες και τα πάντα λέγοντας πάντα όχι σε όλα. Αυτή η συμπλεγματική μειοψηφία αντιπροσωπεύει σήμερα τον τόπο μας στο εξωτερικό. Πιστεύετε εσείς ότι οι ξένοι ηγέτες δεν ξέρουν ποια κοινωνική τάση αντιπροσωπεύει η κυβέρνησή μας? Και φυσικά ξέρουν. Και έχουν αποφασίσει. Έχουν αποφασίσει να μας αλλάξουν. Να αλλάξουν την νοοτροπία μας. Την νοοτροπία του αντιδραστικού και συμπλεγματικού που λέει στα πάντα πάντοτε όχι. Αυτού που βρίζει το κέρδος. Την νοοτροπία του κατσαπλιά. Την αισθητική του υπουργού Πολάκη. Την οθωμανική κουλτούρα μας, του δωροδοκούντα και του δωροδοκούμενου. Αυτά θα αλλάξουν οι ξένοι, θέλουμε δεν θέλουμε. Θα τα αλλάξουν όλα αυτά γιατί πληρώνουν αυτοί τον λογαριασμό αντί για μας. Και όποιος πληρώνει κάνει κουμάντο.

Ζούμε σήμερα το τέλος μιας εποχής. Και την απαρχή μιας άλλης. Στο χέρι μας είναι το πόσο θα κρατήσει αυτή η μεταβατική περίοδος. Μπορεί να κρατήσει πολλή λίγο ή να κρατήσει πάρα πολλά χρόνια, ίσως μία γενιά. Αυτό το αποφασίζουμε εμείς. Εγώ τις αποφάσεις μου τις πήρα και πλέον άφωνος δεν θα παραμείνω πια ποτέ! Εσείς τις αποφάσεις σας τις πήρατε;

Σχετικά Νίκος Ψαρόπουλος

Ο Νίκος Ψαρόπουλος γεννήθηκε στην Καλλιθέα, Πτυχιούχος της Ανώτερης Σχολής του Πολεμικού Ναυτικού. Υπηρέτησε στα αντιτορπιλικά ΛΕΩΝ, ΒΕΛΟΣ, ΚΑΝΑΡΗΣ και ΣΦΕΝΔΟΝΗ και στη συνέχεια στο Πολεμικό Νοσοκομείο Κρήτης και Σαλαμίνας. Την δεκαετία του ‘80 υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας των Αρχηγών ΓΕΝ. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Πλοιάρχου υπηρετώντας ως προσωπάρχης (Γ.Ε.) στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Είναι Μέλος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και Μέλος του Γραφείου Πρόνοιας Αποστράτων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Ως Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ (Global Action Now International) λαμβάνει δράση σε πολλές δραστηριότητες φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Τέλος ως τιμητής των ελληνικών παραδόσεων είναι μέλος και λαμβάνει δράση στους συλλόγους Ένωσης Σπετσιωτών και Ένωσης Κωσταντινουπολιτών.