Δείτε Επίσης:

Οι «προκλήσεις» της Τουρκίας

Οι «προκλήσεις» της Τουρκίας

Βδομάδες τώρα, η Ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις διαδοχικές «προκλήσεις» της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Η τελευταία από τον Αντιπρόεδρο του Τουρκικής Κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, σε επίπεδο χαμαιτυπείου: «Δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ που αφήνεται ελεύθερο. Εμείς έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά αλλά η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση. Οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε». (tweet 30ης Δεκεμβρίου 2017).

Είχαν προηγηθεί άλλες, συνεχόμενες προκλήσεις σε Ίμια, Κάλυμνο, Ελληνικό εναέριο χώρο του Αιγαίου και αλλού. Η αδιάκοπη διανομή άχρηστων NAVTEX κατάντησε σύνηθες φαινόμενο, οι «αγριάδες» και οι απειλές το ίδιο. Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα ο μόνιμος στόχος της Τουρκίας. Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι το Ισραήλ, είναι η Ευρώπη, είναι η Κύπρος, είναι η Αίγυπτος, είναι ο Μπασάρ Αλ Άσσαντ και ούτω καθ΄ εξής, σε ένα ατέλειωτο κατάλογο που αυξάνεται συνεχώς.

Ποια είναι όμως η πραγματική αιτία όλων αυτών των ενεργειών; Μήπως είναι οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις του ισλαμικού καθεστώτος της Τουρκίας; Μήπως είναι η ανασφάλεια που αισθάνεται ένας δικτάτορας ο οποίος κυβερνάει με διαδοχικές παρατάσεις της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» που επιβλήθηκε στην Τουρκία από το καλοκαίρι του 2016;

Η πραγματική αιτία όλων των προκλήσεων προς την Ελλάδα, οι φανφαρονισμοί και οι μεγαλοστομίες κατά της Αμερικής και του Ισραήλ, οι πολεμικές ιαχές εναντίον της Κύπρου και οι διάφορες επιθέσεις προς κάθε κατεύθυνση, υπηρετούν ένα και μοναδικό στόχο: Τον αποπροσανατολισμό της Τουρκικής γνώμης από τα ολοένα και μεγαλύτερα, ολοένα και σοβαρότερα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκική οικονομία θεωρητικά «ευημερεί», αλλά ο πληθωρισμός «τρέχει» ήδη με +13%, η Τουρκική λίρα υποτιμάται συνεχώς και ο τουρισμός παρουσιάζει σοβαρή κρίση, παρά την αθρόα προσέλευση Ρώσων τουριστών.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι πρώην στενοί συνεργάτες του Ρ.Τ. Ερντογάν (Φετουλλάχ Γκιουλέν, Εγκεμεν Μπαγίς, Αχμέτ Νταβούτογλου, Αμπτουλλάχ Γκιούλ κ.ο.κ.ε.) είτε βρίσκονται στο στόχαστρο του καθεστώτος, είτε έχουν αποστασιοποιηθεί τελείως.

Όλοι γνωρίζουν ότι η μεγάλη διαφθορά της «οικογένειας Ερντογάν» αγκαλιάζει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τους γιούς, τις κόρες, τους γαμπρούς και όλο του το σόι. Ο «εφοπλιστής» πρωθυπουργός – μαριονέτα Μπιναλί Γιλντιρίμ βρίσκεται επίσης, βουτηγμένος μέχρι τον λαιμό σε σκάνδαλα διαφθοράς – και αυτός «οικογενειακώς».

Η δίκη που συνεχίζεται στις ΗΠΑ για την «αξιοποίηση» του εμπάργκο προς την Περσία από την «οικογένεια» Ερντογάν, μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη – έτσι εξηγούνται οι πρωτοφανείς επιθέσεις στην Αμερική που φανατίζουν τον αγράμματο πληθυσμό της Ανατολής και αποτελούν «άλλοθι» για την συνέχεια.

Όλοι γνωρίζουν πως η αιματοχυσία μέσα στην Τουρκία με τον Κουρδικό πληθυσμό, συνεχίζεται αμείωτη. Τα καθημερινά θύματα υποβαθμίζονται στην καθημερινή ειδησεογραφία, αλλά είναι υπαρκτά.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Ρ. Τ. Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να «αποπροσανατολίζει» τους αμόρφωτους πληθυσμούς της ανατολής με «θέαμα», «διεκδικήσεις», κραυγές και μεγαλοστομίες.

Η κατάληξη του όμως, αργά ή γρήγορα, είναι δεδομένη…

Σχετικά Νίκος Ψαρόπουλος

Ο Νίκος Ψαρόπουλος γεννήθηκε στην Καλλιθέα, Πτυχιούχος της Ανώτερης Σχολής του Πολεμικού Ναυτικού. Υπηρέτησε στα αντιτορπιλικά ΛΕΩΝ, ΒΕΛΟΣ, ΚΑΝΑΡΗΣ και ΣΦΕΝΔΟΝΗ και στη συνέχεια στο Πολεμικό Νοσοκομείο Κρήτης και Σαλαμίνας. Την δεκαετία του ‘80 υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας των Αρχηγών ΓΕΝ. Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Πλοιάρχου υπηρετώντας ως προσωπάρχης (Γ.Ε.) στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Είναι Μέλος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού και Μέλος του Γραφείου Πρόνοιας Αποστράτων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Ως Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ (Global Action Now International) λαμβάνει δράση σε πολλές δραστηριότητες φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Τέλος ως τιμητής των ελληνικών παραδόσεων είναι μέλος και λαμβάνει δράση στους συλλόγους Ένωσης Σπετσιωτών και Ένωσης Κωσταντινουπολιτών.